
Link extern – cea mai buna alegere pentru a ameliora referentierea naturala a unui site web
Un link extern sau un backlink este o legatura pe care un site web il trimite inspre numele tau de domeniu si site-ul tau web. Acest link extern backlink este considerat de Google drept un vot de incredere care poate mari autoritatea site-ului tau, a numelui tau de domeniu in ochii gigantului Google pentru referentierea naturala, SEO.
Este vorba deci despre un concurs de popularitate unde Google este in juriu si unde unul din numerosii factori pentru a clasifica ordinea site-urilor web este de a considera popularitatea sau autoritatea numelui de domeniu.
La inceputurile Google si ale optimizarii pentru motoarele de cautare (SEO), legaturile externe erau practic singurul factor utilizat pentru SEO atunci cand venea vorba de a aparea in primele rezultate ale cautarii pentru un anumit cuvant cheie. Cu cat un nume de domeniu primea mai multe linkuri externe de la alte site-uri web si, prin urmare, voturi de incredere, cu atat era mai bine clasat pe Google.
Care este diferenta intre un link intern si un link extern?
In termeni simpli, un link intern este un link care arata inspre o alta pagina a aceluiasi site Web. Un link extern insa, este un link care provine de la un alt site Web si care arata inspre site-ul tau. Sau viceversa.
Exista insa doua tipuri de legaturi externe:
- Dofollow. O legatura Dofollow este cea care iti transmite un link juice, un lucru atat de mult dorit. Poate mari si Page Rank-ul tau si te ajuta sa te clasezi in paginile rezultatelor motoarelor de cautare, SERPs.
- Nofollow. O legatura Nofollow nu va mari un Pag Rank. Nu trebuie insa sa fie ignorat deoarece ofera alte avantaje.
De ce legaturile sunt importante pentru SEO?
Google apreciaza atat linkurile interne, cat si linkurile externe. Asta deoarece ambele au un impact destul de puternic asupra referentierii tale naturale. Legaturile externe si, in special, backlink-urile (atunci cand un alt site se leaga de site-ul tau) pot imbunatati semnificativ SEO. Nu numai ca iti imbunatatesc autoritatea, dar genereaza si lead-uri, vanzari si trafic.
Legaturile externe iti permit sa:
- Iti construiesti o reputatie online. Atunci cand un utilizator cauta ceva, motoarele de cautare precum Google ii arata cel mai bun rezultat posibil pentru cautarea sa. Pentru asta, Google dirijeaza acesti utilizatori inspre site-uri fiabile, populare si care sunt bogate in backlinkuri.
- Iti ameliorezi credibilitatea. Un link extern iti poate in acelasi timp, ameliora credibilitatea site-ului tau Web. Daca ai backlinks care provin de la site-uri de renume sau credibile, pertinente pentru sectorul tau de activitate, cu siguranta ca te vei bucura de mai multa incredere de la Google. Si site-ul tau va deveni un actor legitim in sectorul sau.
- Poti genera un trafic de referinta. Un link bun de la un blog sau de la un site web popular te poate ajuta sa generezi mai mult trafic. Daca ai un produs sau un serviciu care este mentionat pe un blog sau daca ai scris un articol de guest blogging, cititorii acestui blog te vor descoperi cu siguranta.
- Iti poti construi marca ta si relatiile tale. Linkurile externe sunt cele care te pot ajuta de asemenea sa te stabilesti in comunitatea sectorului tau si sa iti dezvolti marca. Pe masura ce ai un continut informativ cunoscut in domeniul tau, vei obtine cu siguranta reputatia unui expert. In acest fel, vei obtine mai multe backlinks si ciclul poate continua.
Cum se pot construi linkurile externe?
In ceea ce priveste linkurile externe, trebuie sa apelezi la ceea ce se numeste link building. Acest lucru implica sa faci in asa fel incat alte site-uri de mare notorietate si de incredere sa trimita la site-ul tau web. Este un proces mai delicat care poate sa ia destul de mult timp, dar care este incredibil de bun pe termen lung.
Iata cateva sfaturi simple de care sa tii cont pentru linkbuiding.
Evita site-urile de spamming. Nu iti place spam-ul, motoarelor de cautare nici atat. Deci nu ar trebui sa te aventurezi in fermele de linkuri – site-uri web adica, sit-uri create cu singurul scop de a propune linkuri externe pentru a ameliora SEO. Dar, nu incerca nici sa obtii unele linkuri externe de la unele site-uri mai indoielnice.
Creeaza un blog. Daca inca nu detii un blog, cel mai bine ar fi sa iti faci acum unul. Blogurile sunt cele care ofera clientilor tai un continut pertinent si util. Ofera de asemenea o multime de avantaje. Pe masura ce vei castiga in notorietate in sectorul tau, oamenii se vor indrepta inspre informatiile tale si vei obtine astfel backlinks.
Fa guest blogging. Exista numeroase site-uri sau bloguri unde poti posta pe post de invitat. Le poti contacta, poti scrie articole foarte bune si in acest fel, poti castiga alte backlinks.
Un link extern este foarte important, chiar un element cheie pentru referentiere. Dar, este important sa le alegi in mod strategic si sa privilegiezi calitatea si nu cantitatea. Este important deci sa muncesti la strategia ta in ceea ce priveste linkurile externe, cautand sa obtii doar linkuri de calitate.